Tele2 Arena

Tele2 Arena är en av våra nyaste arenor.hotell nära Globen Den är belägen på Globenområdet i Johanneshov som ligger i södra Stockholm. Arenan togs i bruk den 20 juli 2013 efter att de första spadtagen tagits två år tidigare. Tanken är att arenan ska vara en multifunktionsarena och kunna nyttjas för olika typer av arrangemang och evenemang året runt. Därför har också arenan skjutbart tak. Tele2 Arena är både en idrottsarena och en evenemangsarena och man kommer att spela fotboll, ishockey, anordna häst- och motorarrangemang samt hålla konserter i arenan, och säkerligen mycket, mycket mer också. Hotell etableras hela tiden och ett exempel på ett nyöppnat hotell är Bistro & Bo. Det första arrangemanget på Tele2 Arena blev en fotbollsmatch mellan Hammarby IF och Örgryte IS, vilken samtidigt också slog publikrekord när det gäller matcher i Superettan. Officiellt skedde dock invigningen av Tele2 Arena i samband med en endagsfestival den 24 augusti 2013. Arenan har plats för 30 000 sittande åskådare och upp till 40 000 åskådare inklusive ståplatser vid konserter. Färdigställandet av Tele2 Arena utgör en central del i arbetet med Stockholms stads Vision 2030 och ett mål är att Stockholm ska bli en evenemangsstad i världsklass samtidigt som att Globenområdet ska bli ett centrum för globalt konkurrenskraftiga nöjen och evenemang. Tele2 Arena är hemmaarena för två stycken fotbollslag, dels Hammarby IF som tidigare hade sin hemmaarena på Söderstadion, och dels Djurgårdens IF som i oktober 2011 valde att lägga ner det egna projektet Djurgårdsarenan och istället spela på Tele2 Arena från och med säsongen 2013.

Arenans historia

Tele2 Arena har en lång historia eftersom den är tänkt att ersätta Söderstadion. I Johanneshov har det funnits en arena för fotboll ända sedan 1920-talet, nämligen Johanneshovs IP. Den byggdes om till Söderstadion 1966. Under åren 1954 och 1955 kompletterades Söderstadion med Johanneshovs isstadion. Nästa milstolpe i arenaområdets historia kom 1986 när byggandet av Globenområdet påbörjades. Globen invigdes den 19 februari 1989. Genom åren har det funnits många planer för en renovering och utbyggnad av Söderstadion, men till slut valde man att istället bygga en helt ny arena, Tele2 Arena. En av anledningarna till varför det blev en helt ny arena var för att man ville få en möjlighet att kunna arrangera internationella fotbillsmästerskap och detta kan man göra i Tele2 Arena eftersom arenans utformning uppfyller Uefas och Fifas regelverk för internationell fotboll. Innan det blev klart med en namnsponsor för arenan så användes namnet Stockholmsarenan som arbetsnamn. Namnet Tele2 Arena gäller i tio år från 2012 då teleoperatören Tele2 gick in med namnsponsring av arenan. Det kostade drygt 2,7 miljarder kronor att bygga arenan. Det var byggföretaget Peab som blev totalentreprenör för arenan och ansvarig för utformningen av Tele2 Arena är det svenska företaget White arkitekter tillsammans med brittiska Arup. För utformningen av arenans yttre har White arkitekter belönats med Plåtpriset 2013. Tele2 Arena har också blivit utsedd till världens näst bästa arena. För fjärde året i rad arrangerades 2014 tävlingen Stadium of the Year. Det var 18 arenor över hela världen som var nominerade och en omröstning mellan dessa genomfördes på nätet. Totalt inkom röster från 105 länder runt om i världen. Tele2 Arena kammade alltså hem en ärofylld andra plats i tävlingen i konkurrens med 17 andra världsarenor, vilket är ett kvitto på att Tele2 Arena har lyckats bli den arena i världsklass som Stockholm har eftersträvat.

Kommunikationer

Eftersom Tele2 Arena ligger på Globenområdet strax utanför Stockholm innebär detta att det finns en god tillgång på kollektivtrafik till och från arenan. Inom ett avstånd på bara en kilometer finns hela sex tunnelbanestationer och tre tunnelbanelinjer, två av Tvärbanans hållplatser samt Gullmarsplans bussterminal där flera regionala busslinjer finns att tillgå. Intill arenan har det skapats ungefär 1000 cykelparkeringsplatser. För bilar finns från och november 2013 parkeringsgaraget Arenagaraget med hela 650 parkeringsplatser i ett plan. Det finns också möjlighet att vid stora evenemang parkera vid Stockholmsmässan i Älvsjö och ta sig till arenan med anslutningsbussar. I omedelbar närhet till arenaområdet finns den huvudsakligen underjordiska trafikleden Södra länken, som i sin tur har koppling till både E4 och E20.

Mat och dryck

Tele2 Arena erbjuder flertalet restauranger, barer och pubar som håller öppet då det arrangeras olika evenemang på arenan. Den största restaurangen på arenan heter Frank´s. Där serveras allt från klassisk sportmat till lyxmiddag med champagne, för att det ska gå att hitta mat och dryck för alla smaker och tillfällen. Man kan äta på Frank´s samtidigt som man tittar på evenemanget som pågår i arenan. I Tele2 Arena finns totalt 8 stycken barer och 10 stycken pubar. Åldersgränsen på dessa är 20 år. På barerna serveras enklare rätter, snacks, tilltugg, vin, sprit och öl. På pubarna hittar man varma rätter och starköl. Förutom dessa restauranger, barer och pubar hittar man många olika kiosker och platser med fast food runt om i arenan för att det ska vara enkelt att kunna köpa lite tilltugg under tiden som ett evenemang pågår i arenan. På gatuplan av Tele2 Arena finner man Tolv Stockholm som är ett helt nytt och unikt mat- och nöjeskoncept. Det är totalt 12 000 kvadratmeter där en uppsjö av restauranger finns blandade med livemusik och annan underhållning. Det finns också en nattklubb med tillhörande livescen på Tolv Stockholm och de har även en egen läktare i Tele2 Arena med sportbar, bowlingbanor, bangolf, pingis och mycket mer. Tolv Stockholm håller öppet tolv timmar om dagen under årets samtliga tolv månader och därav kommer också nöjesdestinationens namn.